Evenement details:

 • do
  22
  jul
  2021

  Leo van Doeselaar

  8:00 pmOude Kerk Barneveld

  Programma van het orgelconcert op 22 juli 2021 op het Paradijs-orgel in de Oude Kerk te Barneveld
  door Leo van Doeselaar.

  Photo: Eduardus Lee

  Concert Leo van Doeselaar

  De orgelklas van J.S. Bach
  ComponistUit te voeren werk
  Johann Ludwig Krebs
  1713-1780
  Praeludium in f (pro organo pleno)

  Fuga in F (Maestoso)
  Friedrich Christian Mohrheim
  1719-1780
  Ein feste Burg ist unser Gott
  Gottfried August Homilius
  1714-1785
  Mache dich mein Geist bereit
  Johann Gottfried Müthel
  1728-1788
  Fantasia in F
  Johann Christian Kittel
  1732-1809
  arr Lennart Moree
  Praeludium in e
  Friedrich Wilhelm Marpurg
  1718-1795
  arr. Christoph Bossert
  Ach Gott, vom Himmel sieh’ darein
  In canone
  Heinrich Nikolaus Gerber
  1702-1775
  Inventio nr.2 in G
  a 2 Clav. et Pedal
  Johann Christoph Oley
  1738-1789
  Der Tag ist hin, mein Jesu bey mir bleibe
  Largo 2 Clav. und Pedal

  Kommst du, kommst du Licht der Heiden
  Allegro Pro Organo pleno
  Johann Schneider
  1702-1788
  Mein Gott das Herze bring ich Dir
  a 2. Clav. Ped.
  Carl Philipp Emanuel Bach
  1714-1788
  Sonate in a, Wotq. 70/4 (1755)
  Allegro assai
  Addagio
  Allegro
  (door Rellstab in 1790 in Berlijn uitgegeven, een toon lager getransponeerd en speelklaar gemaakt voor orgels met manuaalomvang tot c’’’)
  Johann Caspar Vogler
  1696-1765
  Jesu, Leiden, Pein und Tod
  Adagio molto, con gran espressione
  Wilhelm Friedemann Bach (?)
  1710-1784
  Praeludium und Fuge in f
  (tot voor kort als BWV 534 aan vader Bach toegeschreven)

  Leo van Doeselaar is een veelzijdig musicus, die als organist, pianist en fortepianist een enkele eeuwen omvattend repertoire bestrijkt.
  Als organist heeft hij een grote concertpraktijk opgebouwd in binnen-en buitenland en is hij een veelgevraagd jurylid en docent bij internationale orgelfestivals. Hij doceerde aan de Kunsthogescholen van Amsterdam en Den Haag en vervolgens aan de Universität der Künste in Berlin, waar hij van 1995 tot 2019 een ‘Orgelprofessur‘ bekleedde.
  Leo van Doeselaar is ook een veelgevraagd pianist. Al meer dan dertig jaar vormt hij een pianoduo met Wyneke Jordans, speelt veel kamermuziek en treedt op als liedbegeleider.

  Leo van Doeselaar studeerde aan het Amsterdams Conservatorium orgel bij Albert de Klerk en piano bij Jan Wijn. Naast beide solistendiploma's behaalde hij de Prix d'Excellence orgel. Na zijn studie verdiepte hij zich verder in historische uitvoeringspraktijk, studeerde bij André Isoir Frans orgelrepertoire en volgde fortepianolessen bij Malcolm Bilson en Jos van Immerseel.

  Als organist van het Barokorkest van de Nederlandse Bachvereniging werkt van Doeselaar intensief mee aan het prestigieuze beeld-en geluidsproject ‘All of Bach’.
  Hij verleende zijn medewerking aan een groot aantal Oude Muziek Festivals in Europa en de Verenigde Staten.
  Op cd is Leo van Doeselaar met Wyneke Jordans op uiteenlopende labels vertegenwoordigd, met vierhandig repertoire van onder anderen Schubert, Beethoven, Dvorak, Ravel, Strawinsky en Satie.
  Hij heeft inmiddels vele orgel-cd’s op zijn naam staan. Zijn discografie omvat opnamen op historische orgels van werken van J.S.Bach. W.Fr.Bach, Händel, van Noordt, Krebs, Mendelssohn, Franck, Liszt en Reger.
  De opname van Kammermusik nr. 7 voor orgel en orkest van Paul Hindemith met het Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Riccardo Chailly ontving samen met de andere zes Kammermusiken een Grammy Award.
  Als titulair organist van het Concertgebouw in Amsterdam treedt hij veelvuldig  op  met gerenommeerde orkesten, ensembles en solisten. Hij verzorgde wereldpremières van werken voor orgel en orkest van Tristan Keuris, Sofia Gubaidulina en Wolfgang Rihm.

  De opname van alle klavierwerken van Jan Pieterszoon Sweelinck, waaraan van Doeselaar als organist van de Pieterskerk in Leiden meewerkte, ontving een Edison en de Prijs van de Deutsche Schallplattenkritik.
  Zijn cd met orgelwerken van Heinrich Scheidemann (MDG) op het van Hagerbeer-orgel in de Pieterskerk werd in 2013 bekroond met zowel de Prijs van de Deutsche Schallplattenkritik als de ECHO Klassik Preis.
  Samen met Erwin Wiersinga werd Leo van Doeselaar in 2014 benoemd als titulair organist van het Schnitger-orgel in de Martinikerk te Groningen.
  In 2007 werd aan hem in de Oude Kerk in Amsterdam de Jan Pieterszoon Sweelinckprijs uitgereikt vanwege zijn verdiensten voor de orgelcultuur.