• do
  22
  jul
  2021

  Leo van Doeselaar

  8:00 pmOude Kerk Barneveld

  Programma van het orgelconcert op 22 juli 2021 op het Paradijs-orgel in de Oude Kerk te Barneveld
  door Leo van Doeselaar.

  Photo: Eduardus Lee

  Concert Leo van Doeselaar

  De orgelklas van J.S. Bach
  ComponistUit te voeren werk
  Johann Ludwig Krebs
  1713-1780
  Praeludium in f (pro organo pleno)

  Fuga in F (Maestoso)
  Friedrich Christian Mohrheim
  1719-1780
  Ein feste Burg ist unser Gott
  Gottfried August Homilius
  1714-1785
  Mache dich mein Geist bereit
  Johann Gottfried Müthel
  1728-1788
  Fantasia in F
  Johann Christian Kittel
  1732-1809
  arr Lennart Moree
  Praeludium in e
  Friedrich Wilhelm Marpurg
  1718-1795
  arr. Christoph Bossert
  Ach Gott, vom Himmel sieh’ darein
  In canone
  Heinrich Nikolaus Gerber
  1702-1775
  Inventio nr.2 in G
  a 2 Clav. et Pedal
  Johann Christoph Oley
  1738-1789
  Der Tag ist hin, mein Jesu bey mir bleibe
  Largo 2 Clav. und Pedal

  Kommst du, kommst du Licht der Heiden
  Allegro Pro Organo pleno
  Johann Schneider
  1702-1788
  Mein Gott das Herze bring ich Dir
  a 2. Clav. Ped.
  Carl Philipp Emanuel Bach
  1714-1788
  Sonate in a, Wotq. 70/4 (1755)
  Allegro assai
  Addagio
  Allegro
  (door Rellstab in 1790 in Berlijn uitgegeven, een toon lager getransponeerd en speelklaar gemaakt voor orgels met manuaalomvang tot c’’’)
  Johann Caspar Vogler
  1696-1765
  Jesu, Leiden, Pein und Tod
  Adagio molto, con gran espressione
  Wilhelm Friedemann Bach (?)
  1710-1784
  Praeludium und Fuge in f
  (tot voor kort als BWV 534 aan vader Bach toegeschreven)

  Leo van Doeselaar is een veelzijdig musicus, die als organist, pianist en fortepianist een enkele eeuwen omvattend repertoire bestrijkt.
  Als organist heeft hij een grote concertpraktijk opgebouwd in binnen-en buitenland en is hij een veelgevraagd jurylid en docent bij internationale orgelfestivals. Hij doceerde aan de Kunsthogescholen van Amsterdam en Den Haag en vervolgens aan de Universität der Künste in Berlin, waar hij van 1995 tot 2019 een ‘Orgelprofessur‘ bekleedde.
  Leo van Doeselaar is ook een veelgevraagd pianist. Al meer dan dertig jaar vormt hij een pianoduo met Wyneke Jordans, speelt veel kamermuziek en treedt op als liedbegeleider.

  Leo van Doeselaar studeerde aan het Amsterdams Conservatorium orgel bij Albert de Klerk en piano bij Jan Wijn. Naast beide solistendiploma's behaalde hij de Prix d'Excellence orgel. Na zijn studie verdiepte hij zich verder in historische uitvoeringspraktijk, studeerde bij André Isoir Frans orgelrepertoire en volgde fortepianolessen bij Malcolm Bilson en Jos van Immerseel.

  Als organist van het Barokorkest van de Nederlandse Bachvereniging werkt van Doeselaar intensief mee aan het prestigieuze beeld-en geluidsproject ‘All of Bach’.
  Hij verleende zijn medewerking aan een groot aantal Oude Muziek Festivals in Europa en de Verenigde Staten.
  Op cd is Leo van Doeselaar met Wyneke Jordans op uiteenlopende labels vertegenwoordigd, met vierhandig repertoire van onder anderen Schubert, Beethoven, Dvorak, Ravel, Strawinsky en Satie.
  Hij heeft inmiddels vele orgel-cd’s op zijn naam staan. Zijn discografie omvat opnamen op historische orgels van werken van J.S.Bach. W.Fr.Bach, Händel, van Noordt, Krebs, Mendelssohn, Franck, Liszt en Reger.
  De opname van Kammermusik nr. 7 voor orgel en orkest van Paul Hindemith met het Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Riccardo Chailly ontving samen met de andere zes Kammermusiken een Grammy Award.
  Als titulair organist van het Concertgebouw in Amsterdam treedt hij veelvuldig  op  met gerenommeerde orkesten, ensembles en solisten. Hij verzorgde wereldpremières van werken voor orgel en orkest van Tristan Keuris, Sofia Gubaidulina en Wolfgang Rihm.

  De opname van alle klavierwerken van Jan Pieterszoon Sweelinck, waaraan van Doeselaar als organist van de Pieterskerk in Leiden meewerkte, ontving een Edison en de Prijs van de Deutsche Schallplattenkritik.
  Zijn cd met orgelwerken van Heinrich Scheidemann (MDG) op het van Hagerbeer-orgel in de Pieterskerk werd in 2013 bekroond met zowel de Prijs van de Deutsche Schallplattenkritik als de ECHO Klassik Preis.
  Samen met Erwin Wiersinga werd Leo van Doeselaar in 2014 benoemd als titulair organist van het Schnitger-orgel in de Martinikerk te Groningen.
  In 2007 werd aan hem in de Oude Kerk in Amsterdam de Jan Pieterszoon Sweelinckprijs uitgereikt vanwege zijn verdiensten voor de orgelcultuur.

 • do
  29
  jul
  2021

  Reitze Smits

  8:00 pmOude Kerk Barneveld

   

   

   

   

   

   

  ComponistUit te voeren werk
  W.Byrd
  1539-1623
  Fancy  in C

  The Woods so wilde
  F.Poulenc
  1899-1963
  Suite Francaise (oorspronkelijk voor piano)
  Bransle - Pavane -
  March - Complainte - Carillon - Sicilienne
   R.Smits (*1956)
  *1956
  Capriccio, op een oud volksliedje
  J.S.Bach
  1685-1750
  Suite in g (oorspronkelijk voor luit)
  Preludio - Fuga - Sarabande - Gigue
  Concerto in G
  Allegro - Grave - Presto
  (bewerking van een Concerto van J.E. von Sachsen Weimar)

  Reitze Smits  (1956) studeerde orgel, improvisatie en compositie, muziekwetenschappen en klavecimbel. De interpretatie van barokmuziek en vooral de fascinatie voor de muziek van Bach, bepaalden jarenlang zijn belangstelling. Op internationale concoursen in Brugge, Toulouse en Nijmegen won hij daarmee prijzen. Met zijn barokensemble Concerto Strumentale trad hij op in belangrijke festivals. Als dirigent leidde hij koren en orkesten in o.m. Cantates en de Johannes Passie van Bach. Zijn spel is te zien en te beluisteren op allofbach.com.

  Geïnspireerd door zijn werk als orgeldocent aan het Utrechts Conservatorium en het Lemmensinsituut in Leuven (B.), kregen improvisatie en de totale breedte van het orgelrepertoire weer de volle aandacht. Hij speelde concerten in de meeste Europese landen en gaf cursussen in o.m. Toulouse, Haarlem, Brno, Oundle en op Mallorca.

  Hij was gedurende lange tijd organist op historische orgels in Breukelen en Zaltbommel.
  Op CD-opnames verkent hij de raakvlakken van het repertoire tussen de verschillende toetsinstrumenten. Diverse orgelbewerkingen en eigen composities verschenen in druk.
  Van 2000 tot 2017 was hij artistiek leider van “Festival voor de Wind”. Dit festival combineerde het orgel met andere podiumkunsten, waarmee het orgel aan een breed publiek werd gepresenteerd.
  In 2010 ontving hij de Sweelinckprijs voor zijn verdiensten voor de orgelcultuur.

 • do
  05
  aug
  2021

  Rien Donkersloot

  8:00 pmOude Kerk Barneveld

  Concert Rien Donkersloot

  ComponistUit te voeren werk
  Georg Böhm
  1661-1733
  Preludium in F (Ouverture)
  Dieterich Buxtehude
  1637-1707
  Nimm von uns Herr, du treurer Gott (3 versus)

  Preludium in B, BuxWV 154, voltooid door Martien de Vos
  Johann Sebastian Bach
  1685-1750
  Vater unser im Himmelreich, BWV 682
  Wolfgang Amadeus Mozart
  1756-1791
  arr Lennart Moree
  Theme with variations uit, pianoconcerto KV 491
  Felix Mendelssohn Bartholdy
  1809-1847
  arr. Christoph Bossert
  Preludium und Fuge in f moll, opus 35
  Rien Donkersloot
  1985*
  Improvisatie

  Rien Donkersloot studeerde orgel en kerkmuziek aan het Rotterdams Conservatorium bij Bas de Vroome en Ben van Oosten en studeerde hiervoor summa cum laude af.
  Daarnaast studeerde hij aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort bij Frans Haagen. Deze studie rondde hij in 2011 cum laude af.
  Hij won diverse prijzen op beiaard- en orgel(improvisatie)concoursen in binnen- en buitenland. Rien is organist van de St.-Joriskerk in Amersfoort en de Laurentiuskerk te Mijnsheerenland. Als beiaardier is hij actief als stadsbeiaardier van Haarlem, Goes en Ridderkerk.
  Verder heeft hij een uitgebreide concertpraktijk op orgel en beiaard met speciale interesse en aandacht voor improvisatie. Voor meer info zie: www.riendonkersloot.nl

 • do
  12
  aug
  2021

  Jos van der Kooy

  8:00 pmOude Kerk Barneveld

  Concert Jos van der Kooy

  ComponistUit te voeren werk
  Jan Zwart
  1877-1937
  Kom, Heil'ge Geest, daal op ons neer
  Cor Kee
  1900-1997
  Den 19den Psalm uit Psalmen voor Orgel II, 1944
  Cornelis de Wolf
  1880-1935
  Passacaglia, Koraal en Fuga over Wie maar de goede God laat zorgen
  Wolfgang Amadeus Mozart
  1756-1791 
  Adagio in C dur KV 356
  Johann Sebastian Bach
  1685-1750
  Passacaglia in c moll BWV 582
  Schmücke dich, o liebe Seele BWV 654 uit Leipziger Choräle 
  Franz Liszt
  1811-1886 
  Präludium und Fuge über BACH
  Jos van der Kooy
  1951 
  Improvisatie

  Jos van der Kooy (Rotterdam, 1951) studeerde orgel en improvisatie bij Piet Kee aan het Conservatorium van Amsterdam. In 1981 voltooide hij zijn studie met het behalen van de Prix d’Excellence. In de jaren daarvoor werd hij winnaar van nationale en internationale improvisatieconcoursen, waaronder het internationaal Improvisatie Concours Haarlem in 1980 en 1981.
  Jos van der Kooy staat bekend om zijn omvangrijk repertoire en stilistische veelzijdigheid. Hij is vermaard als improvisator en heeft een reputatie als promotor van hedendaagse muziek.

  Hij is docent voor het hoofdvak orgel aan het Koninklijk Conservatorium te ’s-Gravenhage. Tevens doceert hij aan de Universiteit Leiden. Sinds 1 januari 2020 is hij organist van de Remonstrantse Arminiuskerk in het haart van Rotterdam. Ook is hij organist van de Gotische Zaal van de Raad van State in ’s-Gravenhage.

  Van 1990 tot 2017 was Jos als stadsorganist van Haarlem vaste bespeler van de orgels in de Grote-of Sint Bavokerk en in de Philharmonie, in nauwe samenwerking met zijn collega Anton Pauw.
  Van 1967 tot 2019 was Jos kerkmusicus in Amsterdam. In 1981 werd hij cantor en organist van de Westerkerk, waar hij leiding gaf aan een bloeiende vocale en instrumentale kerkmuziekpraktijk. Van de organisten die in vanaf 1686 in de Wester werkten is hij degene die deze functie het langst heeft bekleed.
  Jos concerteert veelvuldig in binnen – en buitenland. Hij maakte ruim dertig cd’s.
  Voor zijn werk ontving hij binnen-en buitenlandse onderscheidingen.
  Meer informatie: www.josvanderkooy.com

 • do
  19
  aug
  2021

  Peter Eilander

  8:00 pmOude Kerk Barneveld

  Amsterdam - Peter Eilander in de Koepelkerk

   

   

   

   

   

  ComponistUit te voeren werk
  Feike Asma
  1912 - 1984
  Koraalbewerking over Psalm 77
  Johann Sebastian Bach
  1685 - 1750
  Preludium und Fuge C-dur BWV 545
  Georg Friedrich Händel
  1685-1759
  Sinfonia (The Queen of Shaba)
  Ludwig van Beethoven
  1770 - 1827
  Adagio (Aus Drei Stücke für eine Mechanische Orgel)
  Hendrik Andriessen
  1892-1981
  Thema met variaties
  Alexandre Guilmant
  1837 - 1911
  Paraphrase op U zij de glorie, Opus 90

  Berceuse, Opus 77 No. 3

  Grand Choeur alla Handel, Opus 18 No. 1
  Peter Eilander
  1957
  Fantasie over Psalm 72

  Peter Eilander is organist van de Eben-Haëzerkerk te Apeldoorn. Hij begon zijn organisten
  loopbaan op tienjarige leeftijd in de Tabernakelkerk te Vaassen. In 1974 werd hij organist
  van de Rehobothkerk te Heerde. Vanaf 1981 is hij organist van de Eben-Haëzergemeente te
  Apeldoorn, welke in 1995 de nieuwe kerk en in 1997 het nieuwe Steendamorgel in gebruik
  nam. Hij studeerde op het conservatorium te Zwolle bij Dorthy de Rooy (orgel) en Epke de
  Jong (piano). Daarna volgde hij interpretatielessen bij Nico Waasdorp en Jan Bonefaas.
  Als concertorganist speelt Peter Eilander zowel in Nederland als in het buitenland. Zo
  concerteerde hij in Amerika, België, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Hongarije, Ierland
  (Dublin), Letland (Riga), Rusland (St. Petersburg) en Spanje.
  Peter Eilander is dirigent van het christelijk gemengd koor Cantate Deo te Amersfoort, het
  christelijk mannenkoor Higgajon te Harderwijk en het christelijk mannenkoor Door
  Eendracht Verbonden te Werkendam.
  Als docent is Peter Eilander verbonden aan het Muziek Onderwijs Centrum te Holten en
  heeft een uitgebreide lespraktijk. Leerlingen, afkomstig uit het hele land, komen vooral voor
  zijn romantische interpretaties en zijn aanpak van de begeleiding tijdens erediensten.
  Hij heeft als organist, dirigent en begeleider van koor- en samenzang verschillende opnamen
  op zijn naam staan. Zo staan op 4 cd’s alle 8 orgelsonates van Alexandre Guilmant. Naast
  deze sonates (2 per cd) werden orgeltranscripties van Guilmant opgenomen uit de z.g.n.
  Trocadéro Livraisons. Deze werken bieden een boeiende afwisseling met de sonates. Op
  deze cd’s zijn de Cavaillé-Coll orgels van de Ste. Madeleine (Parijs), St. Pierre (Lisieux) en de
  St. Ouen (Rouen) te horen. Tevens werd Peter de gelegenheid geboden een kerst CD in de
  St. Ouen (Rouen) en een solo CD in de St. Sulpice (Parijs) op te nemen. Op het
  indrukwekkende Walcker orgel te Riga maakte Peter een cd met als titel: Bach & Influence.
  Hij ontving in 1993 en 2006 Franse onderscheidingen voor zijn verdiensten voor de Franse
  orgelcultuur. In 2015 werd Peter geridderd in de Orde van Oranje Nassau.
  Zie voor meer info: www.petereilander.nl